Μουσείο

Το Μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, ιδρύθηκε το 1991 από τον Φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη, 5ης γενιάς απόγονο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί το τριών και πλέον αιώνων αρχοντικό της ηρωίδας του 1821 από βέβαιη κατάρρευση. Φορέας ιδιωτικού δικαίου, έχει ως πρωταρχικό σκοπό την επισκευή και συντήρηση του αρχοντικού της ηρωίδας στις Σπέτσες, τη λειτουργία του ως μουσείο και πολιτιστικό κέντρο, καθώς και την διάδοση της ιστορίας της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο Μπουμπουλίνας, ο επισκέπτης θα μάθει την ιστορία της θρυλικής Καπετάνισσας και θα θαυμάσει συλλογές από όπλα, παλαιά βιβλία, πορσελάνες, έγγραφα και επιστολές της ηρωίδας, προσωπικά της αντικείμενα, χάρτες, κεντήματα, προτομές, βυζαντινές εικόνες, επίπλωση και αντικείμενα του 17ου έως και 20ού αιώνα καθώς και το υπέροχο φλωρεντιανό σκαλιστό ταβάνι της μεγάλης σάλας,  η διάσωση του οποίου υπήρξε από τους κυρίους λόγους ίδρυσης του Μουσείου Μπουμπουλίνας το 1991. Για τους ξενους επισκέπτες μας, διατίθενται τυπωμένη η ιστορία της ηρωίδας σε 25 γλώσσες. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης ιδιωτικών ξεναγήσεων και εκδηλώσεων στους χώρους του αρχοντικού. 

Από το έτος ίδρυσής του, έχουν ξοδευτεί στην επισκευή του κτιρίου και στην συντήρηση των εκθεμάτων πάνω από €1.500.000, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα έσοδα του Μουσείου, αλλά τα τελευταία χρόνια και από κρατικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, και έχει υποδεχθεί πάνω από 1.200.000 επισκέπτες (εκ των οποίων 400.000 είναι μαθητές) από την Ελλάδα και το εξωτερικό.